Vrouwen in oorlog

 

Een verhaal van eeuwen

Een verhaal van nu

Een verhaal, dat een mens niets leert…

 

Lieve De Meyer en Vicky Hutse, twee dames uit onze Elsterse toneelvereniging Elsuth maken eveneens deel uit van het Theatercollectief Co-Essence.  Dit toneelgezelschap vindt zijn ontstaan in de toneelklas van de academie Zottegem.

Al 20 jaar spelen de dames van Co-Essence samen toneel.  Vanaf het moment, dat ze afstudeerden aan de toneelklas van de Zottegemse academie.  Daar kregen ze les van Herman Coessens, tot op heden en ook bij dit stuk, hun grote bezieler.  Op 24 en 25 maart brengen de zeven dames ‘Vrouwen in Oorlog’ op de planken …

Aan deze voorstelling hebben de vriendinnen vier jaar ‘gewerkt’. Zo lang duurde het, vooraleer het origineel, ‘Trojaanse vrouwen’, van Euripides herwerkt was, naar de smaak van de actrices. Tekst schrappen, een rol er bij schrijven, af en toe eens een keer enkel wat bijpraten … voor Carla, Lieve, Vicky, Christina, Katrien, Leen en Sophie is het elke week een waar genoegen, om gezellig bij elkaar te vertoeven.

De Trojaanse oorlog, rond 1180 v. Chr., was de strijd tussen de Grieken en de Trojanen over Helena, de mooiste vrouw uit de Oudheid.

Helena was getrouwd met de Griekse koning Menelaos. Wanneer de Trojaanse prins Paris op bezoek kwam, schaakte hij Helena en nam haar mee naar Troje. Menelaos  wou wraak nemen en riep andere Griekse koningen op om ten strijde te trekken tegen de Trojanen. Onder de helden bevinden zich de bijna onkwetsbare Achilles, de slimme en listige Odysseus, de aanvoerder Agamemnon en natuurlijk Menelaos zelf.

De oorlog werd met wisselende kansen uitgevochten.

Na tien jaar lukte het de Grieken de Trojanen te verslaan door een list: een houten paard waarin de Grieken verborgen zaten. De Grieken bouwden op het strand van Troje een groot houten paard als teken van hun verlies en de Grieken braken hun kampen op om naar huis te gaan. Echter buiten het zicht van Troje gingen de schepen voor anker. De Trojanen kwamen naar het paard, namen het mee de stad in en vierden feest. Toen alle Trojanen dronken sliepen, kwamen de Grieken uit het paard en openden de poorten van de stad voor de anderen. De Trojanen, dronken van geluk en feestvieren werden verrast en  verslagen. Troje werd ingenomen!

In Trojaanse vrouwen schetst Euripides de situatie van de verliezers. Het stuk is in de eerste plaats het verhaal van de vernietigende werking van de oorlog, een relaas over rouw en afscheid, maar het is ook een stuk over schuld en verantwoordelijkheid en over de relativiteit van winst en verlies.

Co-Essence

Een uitdaging

Compagnon, collectief

Het wezenlijke van iets

‘De essence van het betoog van ons collectief is : Er ligt in elk ding schuilend fijne essence van and’re dingen’ (van H. Gorter).

Mis deze twee uitzonderlijke voorstellingen, op 24 en 25 maart in de zaal van Stella Matutina niet, en reserveer uw plaatsen bij

vicky.hutse@telenet.be of 0477/64 36 78

Artikel verschenen in Het Nieuwsblad-online.

Reacties gesloten.