Kunsthappening Elst is succes

DSC02167Met op zaterdag 163 en op zondag 252 nieuwsgierige toeschouwers kan moeilijk beweerd worden dat de kunsthappening geen succes was.

In de dorpszaal werden werken tentoongesteld van de onlangs overleden kunstenaar Pat De Vylder.PAT

Pat werd geboren te Gentbrugge in 1933 en was van kindsbeen geboeid door tekenen en schilderen.  Een leraar aan de middelbare school ontdekt zijn artistiek talent, en overtuigt diens ouders hem les te laten volgen aan de Sint-Lucasschool in Gent.  Daar doorliep hij in de jaren 1950-1956 de opleiding monumentale kunsten.

Ook in zijn verdere leven nam de kunst een centrale plaats in.  Hij gaf van 1960 tot 1977 les aan het Sint-Lucaspaviljoen in Antwerpen en was in de jaren 1965-1972 leraar schilderen aan de tekenacademie van Brasschaat.  Van 1976 tot zijn pensionering in 1996 doceerde hij hoogdruk in de afdeling grafiek van de Koninklijke academie voor schone kunsten in Gent.

Individuele tentoonstellingen van Pat vonden plaats in Ekeren (1966), Lichtaart (1968) en in Antwerpen (1971 en 1972).  Nadien was het een tijdlang stil rond de kunstenaar.  In 1981 streek Pat De Vylder neer in de gemeente Elst en woonde er tot zijn overlijden in het huis achter de dorpszaal.

Alsof deze verhuizing naar de plattelandsgemeente in de Vlaamse Ardennen hem nieuwe energie verschafte nam hij aan het einde van de jaren tachtig terug de draad op van het exposeren.  In 1987 en 1988 stelde hij zijn werken ten toon in zijn woning in Elst en in 1989 volgde een tentoonstelling in de Hallen van Ieper.  In 1993 was zijn werk, samen met dat van zijn zoon Dries, te bezichtigen in Evergem.  Later volgden nog individuele tentoonstellingen in Zottegem, Elst en Sint-Baafs-Vyve.

Pat bracht in zijn artistieke loopbaan een omvangrijk oeuvre tot stand.  Een belangrijk deel daarvan kun je rangschikken onder de noemer ‘religieus geïnspireerd humanisme’.  De kunstenaar, die bijna veertig jaar geëngageerd leerkracht was in het kunstonderwijs, ontpopte zich als een getalenteerd schilder en een graficus in hart en nieren.

In 2006 maakte De Vylder ter gelegenheid van de 15de Religieuze kunsthappening Alnetum te Elst een opmerkelijke cyclus rond het thema van de Zeven werken van barmhartigheid.  Die schilderijen zijn trouwens nog steeds te bewonderen in onze parochiekerk.

Speciaal voor de Sint-Martinuskerk te Avelgem schilderde Pat in 2008 een nieuwe kruisweg.  Op een uiterst creatieve en zijn gekende eigenzinnige manier beeldde de kunstenaar het passieverhaal uit onder de noemer : ‘Alleen de essentie blijft behouden’.

Pat De Vylder overleed op 13 september 2012.  Een aantal van zijn werken waren te bezichtigen in de dorpszaal Sint-Apolloniaplein 4 te Elst ter gelegenheid van de Kunsthappening Elst in februari 2013.

IMG_3702_2

In de kerk werden werken tentoongesteld van Koen Pkoen-penninckenninck.

Koen is geboren te Zottegem op 25.01.1967.  Hij is gehuwd met Gudrun Henau en sinds 1997 vader van de drieling Judith, Nathan en Jonah.

Hij volgde een opleiding Plastische Kunsten aan het Kunstsecundair Instituut St-Lucas te Gent en nadien op 18 jarige leeftijd, een specialisatiejaar Reclame en Decoratie.  
Verder volgde hij als vrij student Schilderkunst aan de Hoge School voor Beeldende Kunsten St-Lucas te Gent. Zijn belangrijkste leermeesters waren Broeder Andreas Vanvlasselaer en Wilfried Genard.  
Daarna volgde hij ook nog lessen kalligrafie bij Jef Mercelot uit Aaigem.

Tijdens zijn 4 jarige opleiding aan de Hogere afdeling te Gent maakte hij een serie figuratieve werken over de Steenbergse bossen en in 1988 een vrij abstraherende cyclus over de Koninklijke serres te Laken.

Vanaf 1990 legt  hij zich vooral toe  op religieuze werken, waarbij hij inspiratie vindt in de bijbel. De belangstelling hiervoor is er gekomen door zijn godsdienstige opvoeding en het lezen van de bijbel, samen met zijn vrouw, een regentes godsdienst . De bijbelstudie stelt hem in staat bepaalde thema’s op doek over te brengen.

Momenteel zijn de werken figuratief, maar vroeger heeft hij ook abstract religieus geschilderd, o.a. de cyclus van het Genesis-verhaal (rond ’95-96) en de cyclus van de 4 seizoenen met een religieuze inslag (‘99).  Zelf zegt hij : “ ik ben wat vastgelopen in de abstractie en daarom werk ik nu figuratief”.  Ook hoopt hij ooit het schilderen en de kalligrafie te kunnen laten samensmelten.

In opdracht van Z.E.H. Principaal van het Sint-Catharinacollege te Geraardsbergen, maakte hij in 2004 het werk “Eucharistie” voor de collegekerk.
  Voor de Sint-Martinuskerk van Velzeke maakte hij in 2006,  2 werken: “De Gebroken Christus” en “De Verrezen Christus”.  Voor beide werken vond de kunstenaar de inspiratie voor de Christusfiguur in de film ”Jezus Van Nazareth“ van Zefferelli.

Werken van hem waren o.a. te zien op de tentoonstellingen in Zegelsem, Tollembeek, St-Maria-Oudenhove, Zottegem (Muze), Elst (Alnetum), Leuven (Wentelsteen), Gent (St.-Baafskathedraal, galerij Draaipunt, Karmel en St.Niklaaskerk), Essen, Velzeke, Mol en Roborst.

Zijn woning en atelier met tentoonstellingsruimte is gelegen in de Spapenkouter 17 te Zottegem (Sint-Maria-Oudenhove).

Reacties gesloten.